Vann både Fiffel och V8 i morse. Ja, vad annars? Är man bäst så är man.
Satte igång med att baka piroger efter frukost. Jättegoda och vi tog en varsin till lunch och det blev så mycket köttförs över så det blev en full stekpanna med köttfärssås också.
Här är receptet till pirogerna:
Köttfärspiroger
INGREDIENSER
16 st.
150 gram | smör |
3 dl | mjölk |
50 gram | jäst |
1 tsk | salt |
2 st | ägg |
1 liter | vetemjöl |
400 gram | nötfärs |
2 st | rivna morötter |
2 st | gula lökar |
2 st | vitlöksklyftor |
salt och svartpeppar | |
0,5 dl | chilisås |
0,5 dl | tomatpuré |
2 msk | kinesisk soja |
ägg | |
mjölk |
- 1. Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa medan du gör fyllningen.
- 2. Hacka lök och vitlök och fräs sedan med morötterna i lite smör eller olja tills de blir lite mjuka. Tillsätt sedan färsen och krydda. Fräs ihop alltsammans och rör sedan i chilisås, tomatpuré och soja. Smaka av med salt och peppar om det behövs.
- 3. Arbeta degen smidig. Dela degen i 16 delar. Kavla ut varje del till en tunn rund platta. Lägg några matskedar fyllning på den ena sidan av varje platta. Vik över den andra sidan och tryck ihop kanterna noga med en gaffel. Låt pirogerna jäsa på en bakplåtspappersklädd plåt i 15 minuter. Sätt ugnen på 225 grader
- 4. Pensla med en blandning av uppvispat ägg och lite mjölk. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
Nu ska jag bara slöa resten av dagen tror jag. Kanske en bra film framför soffan.
Ha dé
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar